Arkivet

Här i arkivet så kommer du att fortlöpande hitta gamla artiklar från vårt digra arkiv. Det har skrivits inte mindre än 600 olika artiklar på våra tidigare hemsidor och ett urval av dessa kommer att publiceras här efter hand.

Gotland Grand Moppe Tour 2014 Som traditionen säger så har vi även detta år kört Gotland Grand Moppe Tour den sista veckan i juli. Det blev den trettonde rundan under åtta dagar där vi moppade oss runt på den Gutniska ön och njöt av sommarväder, god kompisanda, lägerliv i tält, kvällar med ljug och bira samt lite stämningsfull sång och gitarr. Även detta år så kördes klubbens släp med packning runt bakom Micke Lundbergs traktor som såg till så att packningen kom dit den skulle medan mopparna rastades på Gotlands ljämna vägar. 2014 bjöd som bekant på ett strålande varmt och torrt väder vilket inbjöd till skön åkning i kortbrallor samt massor av badtillfällen. Någon större presentation av rundan behövs inte efter så här många år och vi lämnar över till betraktaren att själva se hur trevligt det kan vara en vecka mitt i Östersjön.

Midnattsruset avklarad Det vart inte något deltagarrekord direkt, men inte heller brist på moppar. Årets Midnattsrus slogs med regn, fotbolls-VM samt en del andra evenemang. Trots detta så vart det 25-talet moppar som körde årets upplaga av Midnattsruset i en sväng runt Stockholms innerstad. Resan runt stan vart drygt 2 mil på mestadels folktomma cykelvägar där vi bara stannade för rött två gånger. Under centralbron ställde gjordes ett stopp för att kolla att alla var med och sedan korsades Kungsholmen innan nästa stopp vid ett Smedsuddsbad utan badjävlar. Västerbron tillbaka och ett avslutande race från Hornstull till Liljeholmen. Kort kan man resumera det hela med att det var duggregn som gjorde njutningen av nattåkandet inte riktigt ville infinna sig, men att man samtidigt slapp alla sura kärringar på cykelvägarna. Hur som helst så verkade alla nöjda och det var kul att se en del nya ansikten men även ansikten som man alltid ser.

Vårrundan avklarad! Enligt tradition och god sed, så bjöds det på Vårrunda även 2014. Nytt för i år var att vi träffades annorstädes, som betyder Kärrtorps IP. Inte riktigt samma känsla som vid kyrkan i Björkhagen, men så blir det när man måste bygga bostäder på varenda liten grön plätt som finns att tillgå….
Våren hade ju en tidig start detta år, vilket bådade gott för Vårrundan, men det blir inte alltid som man tänkt sig, och tror fan att det snöade på morgon den 1 maj. Detta bidrog säkert att deltagarantalet var lägre än tidigare. Kanske var vi 60 istället för 110 mopedister, inte vet jag…

Jag fokuserar på bruxar i detta reportage, då det fanns många fina exemplar på plats! Det känns som att bruxen, i alla dess former är poppis. Snygga former, både som standard och i moddade varianter. Inalles en trevlig runda med väder som blev bättre under dagen.

Tack till arrangörerna Tomas & Rosa! Hälsar BP på sin extremt välskötta och fullt fungerande 50ss. Här lite bilder:

Nyårsrundan 2013 är körd! Nja, den är inte ”körd” alltså, men vi har då enligt god Tårtan Mopedoztradition, avlutat år 2013 med ännu en Nyårsrunda. Starten gick även detta år från Västberga Industriområde och samlade den sedvanliga troppen av 25-talet medelålders herrar, vilka trotsat årstiden och klätt sig varmt. Vädret bjöd på hela +3 grader och en härligt vintergrå himmel i rak Stockholmsanda.

Hären framfördes detta år av Tårtan Mopedoz president, Lorden, som förde troppen via motorvägsrakan i Årsta och Gullmarsplan ner till Hammarby Sjöstad. Färden gick sedan upp över Danviksklippan och mot Kvarnholmen via Finnsbodatunneln. Därefter rundades Kvarnholmen och följet svängde ner mot kringekroksbacken till Ryssviken. I en av kurvorna så försökte en av följets deltagare att flytta på skyddsräcket med kroppen, vilket tyvärr misslyckades. Vi sänder därför nu våra tankar till honom, där han troligen sitter på en av Stockholms akutmottagningar och trängs med bortsprängda fingrar. Krya på dig!

Efter detta oväntade stopp så for vi vidare över Ryssvikens ände och upp via Sickla och ut mot Hellasgården. Här räknades alla får in och vi fann då att vi hade ett manfall på 3-4 gubbar, men det är sånt man får räkna med i den här branschen, det är marginellt. Vi som var kvar åkte sedan vidare mot Älta och gjorde ett tank- och grillkorvsinköpsstopp på Statoil, innan vi åkte mot Flatenbadet och rakt in i skogen. Efter några minuter så äntrade vi Unga Örnars stuga och dess trevliga grillplats. Hit hade redan tre av de frånfallna anlänt och snyggt påbörjat korvbränningen. Dessa herrar hade valt att skruva lite moped efter vägen, för att sedan fuska genom att åka på eget bevåg. På grund av initiativet med den påbörjade påeldningen så förläts dessa herrar och alla blev åter sams. Sen påbörjades infernot med köttbränning och som glatt nyårssaluterades av en av deltagarna. Medan korvarna mörknade så ljögs det som vanlig vitt å brett i deltagarledet, något som tillhör traditionen. När alla börjat bli mätta så anlände plötsligt Perka, hade vi tappat bort honom efter vägen? Ja det kan kännas lite konstigt att Perkas person och hans spygröna moppe plötsligt bara försvunnit, men så var det!

Nu var i alla fall alla mätta och varma och vi kunde påbörja avslutningen av årets Nyårsrunda, alltså hemåkningen. Vi satte fart mot Skarpnäck och ju närmare vi kom starten för dagen, ju färre blev vi och sen var det bara jag kvar….. Men så ringde Klaba och berättade att han fått sin traditionsenliga bakhjulspunktering, den här gången i Enskede och det var ju synd för honom…. Här lite bilder:

Skinkmackan 2013: Att käka skinkmacka fredagen före jul är även det en sån där tradition som vi genomför varje år i Tårtan Mopedoz. Fredagen den 20 december 2013 så var det dax att äntra klubbvagnen och hugga in på skinkbordet samt det som baren hade att erbjuda. Uppslutningen av medlemmar och inbjuda gäster var i år den största på länge, faktiskt så pass stor att sittplatserna inte räckte till, men vad gör det mär man kan ha barhäng oxå! Lyckat vart det och många mackor och pilsner vart det också!

Reunion 2013 Varje sommar åker Tårtan till Gotland och varje vinter kallar vi det för Reunion. I år hamnade vi hemma hos tårtbiten Hazze. De som känner Hazze vet att han har en stor lya. Går nog att trycka in ett par hundra pers i det vardagsrummet. Vi träffades på fredagen och tog en sväng ner till Sportsbar, inte för att titta på sport utanför att de har schysst käk och bira. Lördagen började mad att de som inte kommit loss på fredagen anslöt och vi drog iväg på en 10 mila runda.
Start i Kungsängen och mål i Sugtina på Tant Brun. Slingriga vägar, både grus och asfallt. leriga åkrar, stigar och vattenpölar. Shit detta blev man eller mus. Det går undan när Hazze hade bjudit in några testoronstinna Zuppar tillhörande members i Skälby ligan + Prinsen. Leriga och lyckliga kom vi fram till Sugtina och kruisade till cafét. Vid haket träffade vi delar av Sigtuna Mopers, dock utan moppar. De åkte visserligen Mustang fast med V8. Fika och avfärd hemmåt. Enda Puchen fick givetvis dagens enda haveri. Det var en topplockspackning som gått. Efter lite diskussion plockades den ihop utan packning, fan det funkar ju på Sachs. Den gick hem. Väl hemma blev det avspolning av moppar och förare innan vi gick upp och tittade på bildspelet från sommarens GGMT, som Olof hade snickrat ihop. Sen blev det bira, wiskey och ljug tills Hazze berättar att det blir stort party med band och inbjudna gäster. Och det blev ett sjujäkla party………….. Här lite bilder:

Retrorunda 2013 Vi snackade länge om en runda kring de södra närförorterna, där många av oss är bördiga ifrån, och så i söndags var det äntligen dags. Både Lården och BP härstammar från Årsta, där vi samlades för dagens runda. Med på rundan var även Svarten som ursprungligen kommer från Finlands urskogar, samt Johan som inte riktigt sade var han växte upp någonstans. Kanske stod husvagnen på olika ställen varje morgon när Johan slog upp sina blå….

Efter att vi lokaliserat platsen dit Lårdens morsa tog honom för att klippa håret, så tog BP täten ner till Årstafältet, och mjölkrakan…. Vidare igenom Enskedefältets raka gator, och hus från 30-talet. Vi kunde konstatera att flertalet kåkar fortfarande hade vacker eternitbeklädnad.
Vidare mot Gamla Enskede och en avstickare till Katolska Skolan där även nunnorna tagit helg. Nästan spöklik stämning på plast.
Jag hade lovat herrarna en varsin bulle, som införskaffades i Gamla Enskede Bageri, som huserar i Konsumentföreningens gamla lokaler. Har ni inte fikat där, så gör det!
Med de varma och nybakade bullarna i en påse (av papper och med tryck), så ville vi glo på ett vattentorn – vi moppade mot Tallkrogen!

Glodde lite på de nyrenoverade tornen och for ganska kvickt vidare till Tallkrogens dekadenta centrum. Helt avsomnat! Både damfriseringen och frisören hade tagit helg…
En gång i tiden var det säkert stans drag här, men en söndag i oktober 2013, så hänger ungdomarna inte gärna i Tallkrogens Centrum och tjuvröker. Mest troligt så sitter man i den orenoverade 2:an och spelar GTA 5. Johan tog nu täten och vi begav oss till metropolen Gubbängen, där vi stannade till utanför den gamla biografen. Här var det lite mer liv och rörelse, med nya restauranger (läs: Thaikiosker) och annat. Johan var så ivrig och ville visa oss vad som , enligt honom, var pärlan bland retroförorter, nämligen: Hökarängen! Hökarängen var det första centrumet som INTE byggdes längs en trafikerad väg, och det gick tydligen inte så smärtfritt att få igenom planerna på att endast ha en gågata mellan affärerna… Dock så blev det som det blev, och resultatet är ett centrum som faktiskt lever vidare idag! Affärsidkare, caféer och restauranger överallt. Nån restaurang har till och med fått priser och omnämnt i DN – typ.
Man har lokalt insett det fina i att bevara de gamla neonskyltarna på husen längs gågatan, och i vissa fall investerat i nya skyltar i gammal stil! Det tycker Tårtan Mopedoz är roligt!
Med risk att kaffet i våra termosar skulle kallna, så beslöt vi oss för att fika på någon av Högdalstopparna. Till och med BP’s 50ss tog sig upp.

Kaffe, äggmacka och bullar satt fint, och vi njöt av den fina höstdagen och den brutala utsikten. Tänk så fint… Ingen söderbetonad mopperunda utan ett besök i ett av de sårigaste områdena vi kan frammana. Snösätra Industriområde. Jag vet knappt vad man kan säga om detta ställe. Det bedrivs verksamhet där – av olika slag. Härom veckan så hittade med en död och sargad kropp i avfallet man höll på att sortera…. Inget brott bakom dödsfallet säger man…. När vi höll på att inspektera någon plåtbit på backen, så hörde vi det råma i skogen ett par meter ifrån där vi stod. Granne med soptippen så gick det en massa ”Highland Cattle” på bete… Man slutar aldrig att förvånas! Nu var det dags att runda av. Genom skogen och träbron som tog oss över Magelungen till Farsta. På vägen dit så stannande Johans moppe…. Tändstiftsbyte, sen var allt okej igen.

Tre och en halv timme efter starten på Årsta Torg, så var det dags att säga hejdå. Johan till Farsta, Svarten till Gullmars (Bakdrevet lossnade vid slakthusområdet) och BP och Lården mot Örby och Västberga. Fin runda, som vi säkert kör igen! Som Lården skrev: PUCH – OM SNIGELN SJÄLV FÅR VÄLJA!

Hälsar Tårtan Mopedoz genom BP. Här lite bilder till texten:

EDIP 2013: En Dag I Paradiset kom någon på¨att det skulle kallas. Vad då ? Ute på Gålö håller Veteranbåtsflotiljen till. De har tillgång till 3 st MTB båtar, 1 torpedbåt och 1 robotbåt. För att inte vara taskiga mot alla andra som inte har tillgång till såna här leksaker så låter man alla som vill åka med, så mycket man orkar, under en hel dag. Om man gillar motorer, sjön och 40 knop hajjar man ganska snart varför det kallas ”EnDag I Paradiset”. MTB båtar. Motor Torped Båtar, användes i den svenska marinen från 1940 fram till 1975. De är bestyckade med 2-3 st Isotta Fraschini motorer på 1500 hk / st. Tanken med dessa båtar var att de skulle gå tajt efter kustlinjen, för att inte bli sedda, skicka iväg sina två torpeder och hoppas att att de kom hem till basen helskinnade. Det som är spännande är att vi pratar planande skrov. Mao det låter utav helvete, det vibrerar utav helvete och det går utav helvete. Helt enkel Paradiset för folk som är skapt som oss. Tårtorna brukar gästa detta arrangemang varje år. Färden går från klubblokalen i Västberga, via Tyresta Nationalpark, ner till Gålö. En trevlig tripp på ca 5 mil. Det konstiga är att det alltid är fint väder just denna helg. En fantastisk dag !!! Här följer lite blandade bilder från EDIP:

Björntjänst…eller vem stängde kranen? Lördag morgon med strålande sol och varmt i luften det känndes mer som den 38:nde augusti än som 7:nde september 2013 här ska åkas Björnarnas Höstrunda på Färingsö. Vid 9-blecket sammanstrålade undertecknad och och Bing-T på Gullmarsplan för vidare transport mot Banjoland, vid Årstaskogens bäckravin hände det som inte får hända ett vajjerbrott på gasvajjern. Undertecknad fick gasa hem med ryckgas och göra en snabbfix och återvända 20min senare till en väntande Bing-T som lägligt nog passade på att prata ihjäl allt och alla som passerat hans ofriviliga pausställe. Vi trasslade oss över broar och cykelbanor ut på drottningholmsvägen där tempot skruvades upp en smula för att ta igen tiden vi tappat pga. mitt vajjerbrott och vi rullade in på ICA parkeringen med säkert 20min till godo innan start.

Minuterna innan start kunde man skära luften med kniv så mycket förväntan och spänning är det länge sen jag vart med om. Rundan rullade på i ett väl makligt tempo, ibland med småstopp för att samla in de som hellre säljer frun än trimmar sin moppe men på något vis så passar det utmärkt att krypa fram i ulthima thule och bara lukta på tvåtaktsoset från en P*sh eller Sachs med 6-8% oljeinblandning. Tänk om bara alla kunde sälla sig till den breda massan, det finns ju alltid en Jävla Joker i leken som ska tokgas förbi alla där det inte går, åka på bakhjul fast man inte kan och hela tiden ligga steget före fast men inte vet vart man ska.

Efter en lite vinglig inledning samlades vi till en picnick i stenbrottet, Postis var nöjd efter att ha fått lite krubb i kistan. Lasse Björn orsakade dagens längsta ofrivilliga stopp med sin framhjulspunka men med lite glada tillrop och Bing-T’s ”Björntjänst & Oservice”  så var vi snart på väg igen. Sen fortsatte rundan och undertecknad märkte att det började bli dags att vrida över till reserven, inte det helt lättaste att få till när man inte riktigt är van och bara kör på ”normalläge” Hur var det nu? Pekar vredet mot eller från, är kranen ”Off” eller ”Res” i det här läget, undertecknad har i alla fall ingen aning som jag nesligt fick erfara efter ett par tjuvstopp på väg tillbaka till startpunkten och avslutet på en av de bästa rundorna jag kört 2013. Här lite bilder.        //Svarten

Günthers runda 2013: Den sista lördagen i juni är för de flesta Stockholmsmoppers synonymt med Midnattsruset. För Tårtan Mopedoz är denna dag synonymt med HÅRT ARBETE. I regel så träffas vi redan klockan 10 på morgonen för att renovera traktor och släp inför årets Gotland Grand Moppe Tour…. Dock inte denna gång, eftersom traktorn är utbytt mot en pickis, och släpet gick igenom beskitningen, ja beskitning…. UTAN anmärkning. Klart att det kliade i fingrarna på Mulle, JOhan, Lården som säkert ville meka… Vi träffades istället mitt på dagen för lite fika och kanske en liten pils, för att sedan dra iväg på en tur in till stan. Vackert väder, varmt, vackra damer på gatorna… Första och enda stoppet på denna runda blev Günters på Karlbergsvägen. Vi hann precis inhandla våra kabanosser, Zigeunerwürsts med surkål innan snubben i holken skulle på semester och inköpsresa till Ungern… Lården tog befälet och styrde oss tillbaka till den exklusiva förorten Västberga, där Lasse förberett grill och press-tak i händelse av regn…. Skitsnack, öl, framhalning av kött mé tillbehör, marinera kolet med tändvätska och sen var det bara att tända upp grillen! Köttet smakade bra och utgjorde en bra grund för kvällningen äventyr – MIDNATTSRUSET. Klockan 19 hörde vi den första mopedisten komma, och därefter kom en strid ström moppesugna…. klockan 20 samlade vi oss ute på gatan! 92% tvåhjuliga moppar och resterande 8% kom på fyrhjuling och CP-ruska…. Tårtan Mopedoz tyckte att 2013 års Midnattsrus blev lyckat! Mulle skötte sig utmärkt som räjserledare. Forne Tåtrbiten Bing-T (ni vet han med signalhornet och saftblandaren) hjälpte till att hitta rätt vägar…. Vetefan om han lyckades så bra. Kanske startar vi någon timme senare nästa år, och kanske, kanske så kränger vi korv i samband med start eller målgång. Bilder nedan:  Hälsar BP / Tårtan Mopedoz

Midnattsruset 2013 Detta var det 11:e Midnattsruset. En slimmad version med enbart den viktigaste ingrediensen, dvs åka moppe. I tidernas begynnelse (2003) var det rockband, matservering, gäster från Värmland och andra skumma ställen och förberedelser i veckor innan. Numera har vi taggat ner och kör enbart rundan. För att säkerställa att alla verkligen var hemma hos mamma innan midnatt körde vi igång redan 20.00. Egentligen var det inte meningen, blev något missförstånd med tiden bara, normalt brukar vi starta vid 22.00. Ca 60 st moppedister kom till starten. Rundan gick som den brukar, över järnvägsbron och ner till Danvikstull som var första stopp. Nästa stopp skulle vara Skeppsholmen. Något stopp blev det dock aldrig. Precis när vi skulle över bron till Skeppsholmen stannade min moppe och Bing-T blev ny informell ledare. Detta resulterade i att det aldrig blev något stopp utan en himla massa åka, där segelbåtstävlingen Gotland Runt i stort sett var överallt på ön. Farbror Bing-T guidade oss ner förbi Moderna och genom portalen i muren, som man i vanliga fall kan cykla/åka moppe igenom. Just den här lördagen var området på andra sidan muren ombyggt till restaurang. Bland bord och matgäster kryssade vi oss fram, och tro det eller ej, till matgästernas jubel. Dock var det några vakter som insåg att det här kan ju inte gå för sig och att det sannolikt var just det här de hade betalt för. Vaktstyrkan kastade sig över moped 26 i ledet. Sannolikt beroende på att han såg snäll och trevlig ut. Efter en liten brottningsmatch fastställde ansvarig för ordningen att resterande moped karavan fick leda sina mopeder genom restaurangen istället för att köra. Färden gick vidare mot Östermalmstorg via Karlaplan. Då Östermalsborna inte alls är vana med mopeder och människor från andra delar av staden uppstod även där diskusioner angånde hur man framför fordon i rondeller. Efter Östermalmstorg gick färden vidare till Stadshuset. Den sista sträckan var ett oprövat kort och gick efter Klars Stran ut till Stadshagen. På Västerbron blev det sen fullgasåka ner till Västberga igen. Vilken dimma det låg över Västerbron. En mycket trevlig kväll med totalt nästan 3 mil moppe åka i ett sommarvarmt Stockholm. Stan är riktigt vacker så här års !! //Mulle

Det har varit Moppis hos Tårtan 2013! Så har vi då haft vår Vårmoppis igen. Den här gången återvände vi till platsen där vi tidigare höll till med våra Moppisar, alltså under Liljeholmsbrons södra landfäste. Redan vid 09.00 dök de första säljarna och köparna upp under bron och när vi officiellt öppnade så var redan handeln i full gång. Totalt så hittade vi ett drygt 10-tal olika säljare med allt från rostiga tankar till körklara moppar. Uppskattningsvis så passerade det omkring 300 mer eller mindre köpsugna under de tre timmar som Moppisen höll igång. Det såldes även grillad tjockkorv, dricka och fika av klubben i det växlande vädret som bjöd ömsom på stekande sol och ömsom på snö(!). Det fanns även de som vågade sig på att moppa till Moppisen, nackdelen med dessa är att de ofta bara handlar småprylar… Vi från Tårtan ser dock det hela som ännu ett lyckat kapitel och lovar att göra om det nästa år, så välkommen åter!

Nyårsrundan 2012: Så var det då dax att avrunda 2012 med den klassiska Nyårsrundan och det har vi nu gjort. I år så var det nästan 25 stycken som trotsade vädret och nyårsfirandets förberedelser hemma. Eftersom underlaget på parkvägar, stigar och skogsvägar var attans så hala efter veckans regnande så beslutade vi oss kort för att istället styra in mot stan, trots att vi visste att det skulle krångla till sig att få alla samtidigt förbi trafikljusen som slår om lite väl fort. Första standardstället för stopp var uppe på Fjällgatan bland otaligta bussar med Öst-registrerade skyltar, man kan ju fråga sig varför Stockholm är intressant när det är som gråast? Färden gick vidare via Slussen och Gamla stan innan det var dax att göra några obligatoriska varv runt glasdildon på Sergelstorg. Färden gick vidare ner för Kungsgatan och fram till Stureplan där det åter vart en paus under Zwampen. Fortfarande sugna på att köra så gasade karavanen vidare upp på Norrmalm, Vasastaden och via Barnhusbron till Kungsholmen. Sen for vi runt på Kungsholmen och fram till Västerbron där det blev stopp i trafikljuset straxt före bron, vilket innebär att vi fick ett bra stopp för det obligatoriska racet över bron. Å andra sidan så fortsatte racet via Hornstull och ut på Södertäljevägen och fram till Tårtans klubblokal där grillen stod varm och klar för würstbränning och java. Kring grillen så vart det obligatoriskt mingel samtidigt som vi mös, lyckliga som små barn på julaftonen. Man kan kort säga att det vart en mycket lyckad Nyårsrunda och ett perfekt avslut på moppesäsongen 2012. Gott Nytt på er!
Lorden//

Vi har åkt höstrunda 2012! Som traditionen förtäljer i Tårtan Mopedoz så åkte vi även detta år en intern höstrunda. Samling skedde, som sig bör, vid klubben lilla järnvägsvagn i Västberga. Denna mulna dag bjöd på 12 friska plusgrader och till en början ingen nederbörd. Av klubbens tjugoen medlemmar anslöt sig sju av dessa till rundan, dock så valde en av dessa sju att åka bil och fungera som ”uti-fall-hjälp” och som utkörare av kaffe och kexchoklad till det inplanerade fikastoppet mitt i skogen. Hade det inte varit för vår gode vän JOhan så hade man kunnat säga att allt fungerade bra de 12,7 milen som kördes. JOhan valde att sabba sin ena dammoped och bytte sedan till en annan dammoped som fungerade näst intill felfritt, så när på en mindre klotning som JOhan snabbt försökte förneka och skylla på halka och lövfällning. Färden gick i svindlande fart på ömsom grus och ömsom asfalt men enbart på små slingrande landsvägar fram till torpet Österäng utanför Nynäshamn. Det grillades sedan glatt och ljögs friskt samt fikades och inröktes av dålig ved. Sedan begav sig sällskapet åter iväg på fler slingriga landsvägar och sladdringa grusvägar, samtidigt som nederbörden tilltog friskt. Allt flöt på som det var väntat att flyta på, förutom att BP:s moppe fungerade klanderfritt och att följebilens motor skar och fick bärgas hem. Blötast för dagen blev dock Rallarn som påpassligt valt att åka i seglarskor, kanske ett bra val om man seglar, dock inget bra om man snedseglar i regnet. Traditionen kommer att följas även nästa år men då kör vi med bättre väder!

Nyårsrundan 2011: Minus 3 grader, klarblå himmel, vindstilla och en sol som värmde, nästan…. Förutsättningarna för årets Nyårsrunda var kanon! När det dessutom dök upp 35 glada gossar med lika många moppar så kändes allt komplett inför årets Nyårsvända, den åttonde i ordningen. Staren gick omkring 10.36 och i ett långt led ringlade sig moppeledet iväg på gångvägarna genom Östberga och Årsta. På Årstafältet ställde samtliga upp sig i en prydlig rad på de två spikraka stumparna av den gamla motorvägen som ligger kvar. Underlaget var frostigt med inslag av sköna isfläckar. Starten gick och kampen var till en början hård, men helt outstanding var som väntat Conrad CSE från Hallsta som snabbt tog ett rejält försprång och gled majestätiskt först in i mål. De som släpade efter klagade på bitvis halka och att dom körde på ”gatdäck”, vilket även Conrad gjorde….

Moppetarmen slingrade sig sedan vidare genom Årsta och ner till Statoil i Hammarby för lite tankning och påfyllning av K-sprit i den moppar som i den fuktiga luften fick isproppar, Yeah! Här tog stigfinnare Bing-T över ledningen och slussade ut alla på kanonfina småvägar genom Sickla, Saltsjö-Duvnäs och vidare ut till Hellasgården. Här skulle vi ha grillat men tre ytterst irriterade och fåniga barnfamiljer ville absolut inte dela grillplats med oss i vår ynka 35-manna grupp. Lorden tog sedan ledningen och förde flocken vidare ut i Nackareservatets kant, genom Älta ut till Flaten. På skogsvägen runt Flaten blev det ett fint och ohejdat grusrejs ända till 20 meter före målet där en oforcerbar gigantisk gran låg som ett stridsvagnshinder över vägen. Här blev det lite off-roadkörning av högsta klass, några körda dock stående med knäckta fotpinnar som belöning.

Vi sladdade in på planen framför Unga Örnars klubbstuga, slog eld på grillplatsen och brände mängder av korv och drack maltkornsdryck, överbliven glögg och rykande java. Här upptäckte vi ett manfall på 4-5 moppar som ingen tycktes sakna. Vi trängdes runt brasan i dryga en timme innan resan fortsatte genom Orhem, Skarpnäck och rakt in på Skogskyrkogården. Här var tempot lite dämpat men trots detta så tyckte en fru Larsson att busarna minsann inte skulle åka omkring och störa lugnet, hennes sedan 30 år döda man Åke skulle minsann inte uppskatta sådana tilltag! Vi svängde oss vidare genom Tallkrogen och med ledning av oTTo, rakt upp i Gubbängsskogen. Kanonfin väg, före stormen…. Nu såg vägen mer ut som ett plockepin av större mått, men det var i alla fall forcerbart och efter någon halvtimme hade alla kommit genom snåren, mer eller mindre vurpade.

Här började sedan decimeringen av deltagare då många vinkade hejdå och drog åt hemmet till. Ett 15-tal fullföljde sedan resan genom Stureby och Örby samt tebax till Starten/målet vid Tårtans klubbvagn i Västberga. Summerar vi nu det här så får vi väl nästan ge rundan fyra burkar starkbärs och en fuktig raggsocka som bedömning. Raggsockan för de som inte har den goda smaken för klassisk mopedåkning och som envist med alltid står i vägen.

 

GGMT Réunion 2012 Gotland Grand Moppe Tour har kommit att bli Tårtan Mopedoz största interna evenemang och bygger på att runda Gotland på mopeden under en vecka varje sommar. Så har det nu varit i nio år och så blir det även detta, det tionde året. Lika säker som denna tradition är att vi även träffas mittemellan somrarnas GGMT i en Réunion på någon plats där vi kan åka moppe, grilla sönder någon biff och dricka oss glada under 2½ dagar. I år så samlades vi på vandrarhemmet på Nynäs Slott, som då ligger vid kusten mellan Trosa och Nyköping. Efter en del sjukdomar så blev vi slutligen elva glada gossar som checkade in med moppar, massor av drickbart och ätbart. En av höjdpunkterna är världspremiären av filmen om den föregående GGMT, vilket även det är en tradition i sig. Varje år, oavsett väder, så åker vi även en mopperunda på några mil. Under mopperundan så tänder vi eld på någon gammal skog och grillar oss fläskiga korvar som lunch. I år så bjöd grusvägarna på extremt halkig halka vilket gjorde att vi fick knipa fast rövarna rejält i sadlarna för att få med oss mopparna i rätt riktning och lika säkert som grillkorv i korvkiosken så bjussades det på några sköna klotningar och ännu ett ras på BP:s moppe. På söndagens frunch så snackade vi ihop oss om årets GGMT, vart ska vi åka, vad ska vi ha med oss och när ska detta ske? Naturligtvis så är även 2012-års GGMT öppet för det som händer men att det finns en grundplanering så att vi åker åt samma håll. Även i år så kommer resan att köras på ”tomma” moppar med packningen liggande i klubbens stora släp, draget av en traktor med broder Flozzy vid spakarna. Det här är ett lyckat koncept som vi testat i två år och som bjuder på möjligheten att sträcka ut på asfaltsrakorna och köra terrängkörning utan att släpen hindrar.

Fler gamla artiklar kommer snart här nedan i mån av tid, bland annat följande:

– Gotland Grand Moppe Tour 2002 – 2012

– Midnattsruset 2001 – 2011

– Moppisar 2006 – 2011

– Nyårsrundan 2001 – 2010

– Små och stora sporadiska rundor 2001 – 2014

– Diverse meck, moppar och annat kul 2001 – 2014………

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s