Varför dessa korkade namn?

Tårtan Mopedoz grundades under 2000/2001 som en liten grupp medelålders mopedåkare där många var återfallsmopedister. Det beslutades att antalet medlemmar skulle vara lågt för att behålla integriteten och känslan av att vara en grupp och inte en stor och opersonlig förening och så blev det. Några av snubbarna som anslöt sig och valdes in hade redan gamla nicknamne (smeknamn) från ungdomstiden och vi beslutade oss då för att alla skulle få en nicknamne. Valet för varje medlems nicknamne skulle på något sätt hänvisa till just den individens böjelser eller hänvisa till namnet på just den personen. Varför använder vi då just nicknamne? Eftersom vi inte är en klubb (läs: ”sällskap”) som har till ändamål att slå oss för bröstet och visa upp oss, så får alla på det sättet vara lite anonyma. Här följer en liten förklaring till hur dessa namn uppstått genom de gångna åren, de nedan är de medlemmar vi idag har.

Klubbens President

Lårrden, den ständige presidenten som styr sin demokratiska diktatur. På grund av Lårrdens efternamn så borde det stå ”Lord” före för att hänvisa till den engelska amiralen. Att det istället blev ett ”å” och två ”r” var då någon uttalade av namnet Lorden på Stockholmsmål och så har det fortsatt. Lårrden är klubbens arrangör och vansinnigt noggrann, rent av sjukligt noggrann så att allt ska fungera på rätt sätt. Det är peka med hela handen som gäller och att bli sur om det inte blir som han har tänkt. Ganska jobbig ibland….. Lårrden är en av klubbens två grundare.

 

Klubbens Kassör

BP; den ständige kassören i klubben som håller ordning på räkenskaperna, bokar biljetter, fixar tröjor och en massa annat bra! BP syftar på just det gamla stora oljekoncernen med samma namn och valet av nicknamne var ganska självklar när han de första gångerna han dök upp, körde i just en klassisk BP-jacka. Inom klubben brukar vi även säga ”Bra Pöjk”. BP är den musikaliske festprissen som håller uppe humöret i klubben genom att ideligen bjuda på sig själv och sin kropp…… (hövva…..)

 

 

Klubbens Ångestman

Aphängarn´; den ständigt ångesfyllda grabben från Årsta som alltid har ångest över om han ska sälja eller köpa någon moppe och som har väldigt svårt att slänga prylar. Aphängarn´ syftar på det styre som han hade när klubben bildades, ett aphängarstyre som satt på ett Raketaschle som han körde vid den tiden och nu pratar vi om ett riktigt och högt aphäng! Aphängaren är en av klubbens  två grundare och den som egentligen kläckte att vi skulle hela just Mopedoz och inte Moppers.

 

 

Klubbens Virrhjärna

Klaba; den ständigt virrige och glömska gossen från Saltsjöbaden. Klabas förnamn är snarlikt och Klaba har haft det här namnet i många år före Tårtan återanvände det. Klaba har även haft namnet ”Klasse-fläkt” tidigare då det fanns två Klasse och där den här Klasse fick bli ”Klasse-fläkt” och den andra ”Skåningen” för att inte blanda ihop dessa. Klaba lider av ständig glömska och brukar glömma att packa det mesta när vi ska iväg, än mindre komma ihåg om moppen överhuvudtaget fungerar eller är tankad. Vi älskar denna virrpanna!.

 

 

Klubbens Kramgubbe

Femhalvan; världens snällaste och goaste gubbe som ständigt flirtar med kvinntimmer, gamla som unga. Femhalvan fick nicknamnet för att han i början pratade om att SACHS femhalvor minsann var bättre förr än de han köpt när han återföll till mopedism. Femhalvan är en av gossarna som ser till att Stockholms bajsvatten kommer dit den ska, en riktig skitkille alltså! Femhalvan är en glädjespruta som har egenheten att kunna dricka hur mycket som helst innan det slår tvärt stopp och han somnar på fläcken! Älskad av alla!

 

kalle

Rallarn: Korvgubben!

Rallarn´; vår ständige korvgubbe och ålderman. Rallarn´ fick sitt namn i klubben då han faktiskt arbetat som rallare, men även som konduktör, lokförare, lastbilschaffis och en del annat. Han är dock mest känd för sitt järnvägsengagemang och att det är han som regerar i Tårtans korvgrill. Rallarn´har slutat sin yrkeskarriär och lever idag på resterna från det gamla ATP-systemet. Rallarn´är dessutom troligen den som åkt mest moppe genom åren, bland annat ut i hela Europa, England och Skottland!

 

Klubbens Snickare

Rambler; Klubbens snickare och mysgubbe som värnar om alla i klubben. Rambler kallades i början för ”Rover-Conny” på grund av hans förkärlek för Land Rovers som han även äger. Nu åker Rambler övervägande på sin Crescent 2000, men som är av fabrikat Rambler, en av många leverantörer av färdiga moppar i Sverige, fast med just den här försäljarens namn. Rambler är ödmjukheten själv och som aldrig brusar upp. Han åker även klassisk Enduro vilket återspeglar hans sätt att åka moppe, han liksom lever på moppen när det hettar till eller vägen är dålig.

 

Klubbens Rostfria

Allmeck; vår ständige SACHS-professor och grabben med öga för detaljer i varje bygge. Allmeck hade redan namnet när han kom till Tårtan och det syftade på all hans kunskap kring det mekaniska i livet. Han är en ständig reparatör och problemlösare från Stockholmsförorten Hagsätra och van vid att mecka med allt själv sedan barnsben. Reparerar maskiner gör han dock fortfarande, men har slutat att skruva mjölkproduceringsutrustning sedan några år.

 

jonte

Jon-T: Fixare av rang!

Jonte eller JON-T; Vår ständige fixare av rang som egentligen aldrig slutade åka moppe och som bara fortsatt att producera mopperenoveringar och säker ägt mer moppar än alla medlemmarna tillsammans. Han har i princip sitt eget namn och det har inte gått att byta ut det då det finns med av gammal hävd. Nu kom ju namnet JON-T även på tapeten eftersom Jonte har ett vokabulär utöver det vanliga och där onormala människor är, med rätta, en massa Jon. Jonte är en ständig medlem och profil som värnar om mopedklubbarnas bevarande.

 

Klubbens Sarkasmchef

JO-han eller JOhan; Vår ständige skrävlare och pikare som vågar vägra original! Namnet JO-han dök upp för en massa år sedan på något av alla de moppeforum som var populära under början på 2000-talet och syftar på att peka ut sig själv som person, alltså: ”Jo, han!” och som då heter just Johan. JO-han lever kvar i 60-70-talet och vägrar frekvent att erkänna att vi lämnat rymd- och atomåldern och just därför så åker han fortfarande moppe, även hela året till jobbet! Johan ÄR avbilden av en äkta mopedist!

 

 

Klubbens Längsta man

Postis; Vår låååånga och härliga kille som liksom JOhan tar moppen före bilen och kommunala transportmedel. Postis fick namnet då vi hade svårt att ersätta hans namn med något vettigt, men eftersom han arbetat på det som då var den RIKTIGA Posten, men som mekaniker, så var valet ganska enkelt. Postis är sinnebilden av ett ursprungligt och tryggt Postväsen, precis som han själv är; trygg, hjälpsam och alltid glad! Han har ett gäng moppar, alla egenhändigt ihopskruvade för att passa hans långa kropp.

 

 

Klubbens Zünappexpert

Hazze; Klubbens motorguru av rang och då snackar vi om allt från 1 cylinder till hur många som helst, han bemästrar dem alla! Egentligen kallas han för ”Hasse-Hydraulben” av någon orsak som vi inte fått reda på. Nu är ju Hazze en vän av motorprodukter från andra sidan av Atlanten och någon sa vid något tillfälle att där brukar man skriva ”s” som ”z”, -titta bara på Lee Hazzzzlewood! Hasse fick därför två ”Z” i sitt namn, men även för att han är kung av Zündapp! Denna västerortskille är av hög rang när det gäller ödmjukhet och vänlighet, en kille som alltid finns där och som tyvärr aldrig säger nej till att hjälpa till, överhjälpsam!

 

Klubbens O-humorist

Krabblund; Krabblund eller Krabbis är den som sist kom in i klubben och han är en av klubbens pådrivare och påhejare, helt enkelt en väldigt driven mopedist. Krabblund hade redan sitt nick när han blev invald i klubben och hade fått namnet redan i övre tonåren. Nu ska vi inte gå in på de snaskiga detaljerna, men det har något att göra med könsrelaterade sjukdomar från unga år. Namnet Krabbis fick han på Gotland 2016 och det var något som någon plötsligt kläckte ur sig tydligen. Krabblund är en ytterst driven kille som vill åka moppe mer än oss andra då han är relativt ny i klubben och fortfarande har drivet kvar.

Klubbens Fotograf

Redaktörn´; En smålänning med talets gyllene gåva, ja han pladdrar inte på men när han väl säger något så är det genomtänkt och underfundigt och alltid jäkligt träffande och kul! Redaktörn har fått sitt namn genom sitt yrke, för han är inte bara en jäkligt bra fotograf utan har även skrivandets gåva och har sin yrkesroll som journalist och fotograf på en tidning och därför Redaktör! Han är dessutom klubbens enda medlem som ständigt bryter mot stadgarna genom att bo låååångt utanför Stockholm, något om är helt ok i det här sammanhanget.

 

Klubbens Traktorförare

Flozzy; klubbens traktorförare och transportör av rang, en kille som var med från starten. Flozzy fick sitt namn före att han gick med i klubben och det har sitt ursprung i dåtidens Facebook; PR-radion. På 27Mhz-bandet tjabbade han kvällarna i ända med andra PR-fantaster med egna fantasifulla namn. Namnet fortsatte sedan in i Tårtan och Flozzy har kommit att bli den delen av klubben som står för alla större transporter, typ så är det han som drar klubbsläpet under Gotland Grand Moppe Tour varje år, med hjälp av en av sina traktorer. Han åker dock även moppe fortfaranande.

 

Klubbens bodyguard

Tengis; grabben som 2017 vart vald till ”Årets Homosapiens” under GGMT och killen som håller leden raka i klubben och ser till att vi håller sams, en typ av dörrvakt i Tårtan. Tengis har fått sitt namn långt före Tårtan kom till och det grundar sig i hans efternamn. Tengis gillar att åka fort, riktigt fort, men han är som en fårhund och vänder alltid tillbaka för att samma ihop flocken och fösa den framåt när den splittrats eller blivit efter. En jäkel på trynorgel!

 

 

Klubbens Livmedikus

Doc; Doktorn eller Doc är klubbens livmedicus som ser till att alla är hela och friska, killen som är så genuint snäll att till och med vargar lägger sig på rygg för att bli kliade. Doc har fått sin nick i klubben och det grundar sig i hans tidigare yrkesval, sen har han även svart bälte i datorer och att hålla liv i hopplösa moppar. Kallas även för ”snälla farbrorn” och håller på att slå ner sina bopålar på Öjn i öst.

 

 

 

Klubbens Oldman

Moppas; Moppas, Ekenskisen med rätt accent! Moppas fick sitt namn i Tårtan och det grundar sig på att han har åkt moppe under 1950-2000-talet och avhållit sig från bilkörandet. Han är alltså en mopedist som varit med ”hela vägen” från moppens födelse tills idag och detta genom att även kört moppe yrkesmässigt! Moppas är även han en go gubbe och en som lagt grunden till Tårtan, dels genom sitt deltagande, men även genom att förse andra medlemmar med moppar och annat. Moppas åker p.g.a. sjukdom inte längre med oss men han valts in som ”Hederstårta” i klubben, eller som vi säger ”Prinsesstårta”.

 

Klubbens Putsare

Trazan; Han hade från början namnet ”Compact-Jocke” då han kom till klubben med en ursnygg Gomspaltare som han till och med vann pris för. Trazan fick sitt namn efter några år i klubben då han ständigt håller putstrasan i sin hand och putsar på sina fina moppar vid varje stopp. Trazan är också en sann långåkare, det är grabben som åkte moppe från Stockholm till Mellstaträffen i Borlänge, körde alla arrangemang där samma dag och sedan åkte moppe tillbaka till Stockholm samma dag! Trazan är en mycket omtyckt medlem som krattar löv och klipper gräs  på dagarna, ett evighetsarbete!

 

Klubbens Finmekaniker

Svarten; Klubbens grabb som säger vad han tycker och som kan ta en diskussion utan att hetsa upp sig. Svarten fick sitt namn i klubben vilket grundar mest i hans efternamn, men kanske även lite som det svarta fåret i klubben. Svarten har Sisu, riktig Sisu och är en jäkel på att klura ut lösningar av det svårare slaget på sina moppar, dessa är gärna byggda som rena garagerensningar och går alltid av bara helvete……. Svarten har ett enormt förråd av kunskaper kring allt mekaniskt och löser många frågor på olika grupper, fast med en glimt i ögat och någon syrlig kommentar.

 

Klubbens Yngsta

Turbo; En numera ordinarie medlem. Turbo fanns med som 9-åring i starten av Tårtan Mopedoz och åkte redan då moppe. Det var dock först som 12-åring som han debuterade som mopedåkare utanför grindarna, då genom att köra moppe inne på Mellsta camping i samband med Mellstaträffen. Som 14-åring åkte han med ”mellan gubbarna” på Gotland Grand Moppe Tour. Sen körde han Motocross tidigt och gick i vuxen ålder över till Supermoto. Turbo fick namnet i klubben på grund av att allt skulle gå i Turbotakt hela tiden.

 

Klubbens Musikguru

Perten; Den sist anlända till klubben, vår egen musikguru som är en jäkel på ståbas! Perten är den där ”goa gubben” som man bara vill krypa upp i famnen på när höststormen ryter.  Perten blev något av återfallsmopedist när han först kom att hänga med till Gotland och året efter fick en alldeles egen moppe i födelsedagspresent. Mysfarbrorn lirar i band med respekt, jobbar med vatten på dagarna och umgås med sin sköna familj så mycket det går. Vi visste inte att klubben saknade en sån här skön kis, men nu är han vår för evigt!

 

Klubbens Fullt ös

Rulle; här åsyftas ”full rulle” när han redan innan han blivit invald fick detta namn. Det finns få killar som har ett sånt jäkla go som han, här är det full rulle hela tiden och det verkar inte finnas någon måtta på vad killen tar sig för. Att klättra i gamla öde byggnader, driva åkeri, köra 4-hjuling i fjällen, åka skidor, köra jänkare och allt annat som rullar är inga problem, inte heller att samla på telefonkiosker(!)…… Det är bara vi som ser att Rulle har ett handikapp, själv verkar han inte medveten om att han sitter i rullstol sedan tonåren, något som inte tyck hindra honom. Rulle åker en 3-hjulig Monark Senior och kör skjortan av oss andra….

Att stå på jäsning, eller Jästmedlem (ja det ska vara J och inte G), är en blivande medlem som valts in för att visa hur han är som person innan han väljs in enligt våra hårda regler. Just nu så har vi en Jästmedlem som står på jäsning för att vi ska få grepp om honom:

Tidigare nick i Tårtan på grabbar som av någon anledning gått vidare i livet och valt att sluta åka med oss: Bodas, Flygmeck, Pickis-Conny, Mulle, Dappe, Mjölkis, Halle, Röjarn´, Flakis, Trötta Erik, Helmut, m.fl………