Om oss

GGMT17 (7)Tårtan Mopedoz är en ideell och partipolitiskt oberoende klubb med säte i Stockholm med målsättningen att bevara den kulturella viktiga plåtmoppen (1952-1980) och TV-serien Tårtan från 1972. Klubben bildades officiellt i december 2001.

Det här är således ingen hemsida smockfull med fakta om mopeder, det här är enbart en sida om vilka vi är och vad vi gör och står för! Tårtan Mopedoz är ingen märkesklubb och inte heller någon raceklubb. Målsättningen är att få återuppleva 15-åringens glädje och frihet genom att få äga, bygga och åka moppe då som nu! Och det är mycket 70-tal som gäller hos oss! Vi är en sluten klubb med säte i Stockholm sedan starten 2000 och med betoningen på en liten klubb, och inte stor förening, och som har ett maxtak på 22 medlemmar. Klubbens styrs av en vald president som styr den demokratiska diktaturen som klubben bär på. Vi har en kassör, 22 ordinarie medlemsplatser och plats för våra ”Prinsesstårtor”, alltså hedersmedlemmar.

Ja, vad är nu Stockholmsmoppeklubben Tårtan Mopedoz egentligen för något då? Jo, vi är resultatet av återfallsmopedism och i just detta fall handlar det om ett gäng glada och lite äldre smågubbar som både gillar den gamla TV-serien Tårtan och mopeder. Tårtan Mopedoz är och förblir en liten klubb som strävar efter att aldrig bli en stor opersonlig förening. Vi kallar oss oxå för Stockholms Mopedveteraner, för vi är ju knappast några nybörjare i ämnet även om vi beter oss som om vi aldrig kört moppe förut…… Medlemsmedelåldern ligger omkring 50+ och visst tar vi in yngre men vi förutsätter att du som blir medlem har upplevt plåtmoppeeran!

Hur allt startade? Vi vet att det finns de som aldrig sett eller hört talas om TV-serien Tårtan från 1972, vi vet oxå att det finns de som rynkar på näsan åt ”skiten”. Allt började för många år sedan, när medlemmarna när ett par okända människors väg råkade korsa varandras vägar nere vid Stockholms Gasverk. Dom jobbade inte ihop, inte ens på samma företag och inte ens med samma saker! Men deras arbeten hamnade på kollisionskurs med varandra och plötsligt så satt dom där och fikade. Mycket snart så visade det sig att båda älskade den gamla TV-serien Tårtan och snart var den första träffen ett faktum! Under den första träffen med Tårtan och tårta så lades riktlinjerna upp för det som skulle komma att bli Sällskapet Tårtans Vänner. Sällskapet bildades och fick delsektioner i hela landet.

I slutet av 2000 så började dock herrarna finna ett nygammalt intresse och att de hade även detta gemensamt, mopeder.

Klubben tar form: Nu så började fler ansluta sig till Herrarna. En kille från Uppsala med bl.a en fin Stockholmare och en annan kille lurade av sin brorsa en Crescent Bruxstummis som gått på Konsum på Väddö. Ytterligare en kille köpte en gomspaltare från 1973….. Sen rullade det på!

Under våren 2001 så vart man tillslut tvungna att sätta sig ner och fundera på vad man skulle göra med sammanslutningen gubbar som nu var femton till antalet. Ett sällskap satte sig ner i en järnvägsvagn(!) och hade brainstorming tills idén var fullständig! Vi bildar en undersektion till Sällskapet Tårtans Vänner eftersom vi alla är med i den! Och så bildades Tårtan Mopedoz, men där vi från början var på det klara med att vi inte skulle bli en stor opersonlig förening utan ett mindre sällskap som drog åt samma håll.

Klubben idag: Efter månader av pysslande så fick Tårtan Mopedoz sin fasta form som mopedklubb. Vi har lagt ribban precis i mitten, vi är ingen raceklubb som försöker får ut max av moppen och vi är inte heller en märkesklubb som bara tillåter original. Vi är kort ett glatt gubbgäng som vill återuppleva moppen och charmen med att åka moppe. Vi tillåter ombyggnader men har som målsättning att våra moppar ska vara av den typen som man hade när man fyllde moppe. Vi tillåter modifieringar och viktkompenseringar men vi uppmanar inte till olagliga handlingar (men vi ser gärna mellan fingrarna) och det är upp till medlemmen att följa gällande regelverk, klubben avsäger sig allt ansvar. Klubben åker på träffar, ordnar egna meckarkvällar/dagar, åker på egna utfärder och resor samt åker på olika marknader. Vi arrangerar oxå en hel del egna Evenemang, där Gotland Grand Moppe Tour (GGMT), Midnattsruset, Nyårsrundan och Stockholms Mopedfestival har varit några av våra stora grejer men där vi nu endast håller fast vid GGMT, Midnattsruset och Nyårsrundan, alltså ett arrangemang var 6:e månad = lagom.

Hyra moped? Den absolut vanligaste frågan som vi får är om uthyrning av mopeder till olika filmer och evenemang. Vi måste därför påpeka att klubben i sig själv INTE äger några mopeder och således INTE hyr eller lånar ut dylika. De mopeder som finns i klubben ägs och används av medlemmarna själva och det är ingen i klubben som vill hyra ut någon moped. En av orsakerna ligger i att vi alla i Tårtan Mopedoz är måna om våra egna mopeder, vilka vi renoverat och byggt upp för eget bruk och användande. Så vänligen; vänd er inte till oss!

Vi tar för närvarande inte emot fler ansökningar då vi nu håller på och går igenom det som kommit in för att se vilka som platsar till de två platserna, vi tackar för visat intresse!

Att bli medlem: Klubben är uppbyggd på ett sådant sätt att känslan av ett litet sammansvetsat gäng inte ska gå förlorad. Sedan länge så har vi beslutat oss för att inte bli för många och har satt ett tak på ologiska max 22 stycken, men allt är relativt. Sedan årsmötet 2008 så har vi en ny stadga som ger dig som är intresserad att bli medlem (i mån av plats), chansen att vara med som ”provmedlem” under 6 månader. Tanken med detta är att du och medlemmarna ska få chansen att bli bättre bekanta med varandra innan vi väljer in dig som ordinarie medlem. Det är alltså upp till dig att få oss att förstå att vi ska välja in dig på nästa ordinarie medlemsmöte. Innan du kan bli provmedlem så är det bra om du stöter på oss då och då samt sänder in din medlemsansökan till oss. På den vill vi veta lite mer om dig och dina moppar så att vi får ett hum om du är rätt för en provperiod. Provmedlemen kallar vi oxå för Jästmedlem (Ja, det ska vara Jäst med J och inte G eftersom det hela handlar om att stå på jäsning….). Och ja, den här klubben har stadgar satta för vad vi vill med vår verksamhet och här handlar det om riktiga plåtmoppar och TV-serien Tårtan samt att ha trevligt och hålla en god sammanhållning.

Stämmer sedan kemin mellan alla så kan vi ta upp ett provmedlemskap till snack, följt av att vi så småningom tar ett beslut att välja in dig som fullvärdig medlem. Det viktiga är att vi inte blir för många och att vi funkar ihop, si? Så tanka moppen, kolla i evenemangskalendern, kom och åk. Två av kraven är dock att du har minst en fungerande moppe äldre än årsmodell 1980 och att du bor i Stockholm med omnejd (Max 5-6 mil bort)!

Vi tar för närvarande inte emot fler ansökningar då vi nu håller på och går igenom det som kommit in för att se vilka som platsar till de två platserna, vi tackar för visat intresse!

1 thought on “Om oss

  1. Ping: Kan även du bli en tårtbit? | Tårtan Mopedoz

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s