Om oss

GGMT17 (7)

Tårtan Mopedoz är en ideell och partipolitiskt oberoende klubb med säte i Stockholm med målsättningen att bevara den kulturella viktiga plåtmoppen (1952-1980) och TV-serien Tårtan från 1972. Klubben bildades officiellt i december 2001.

Det här är således ingen hemsida smockfull med fakta om mopeder, det här är enbart en sida om vilka vi är och vad vi gör och står för! Tårtan Mopedoz är ingen märkesklubb och inte heller någon raceklubb. Målsättningen är att få återuppleva 15-åringens glädje och frihet genom att få äga, bygga och åka moppe då som nu! Och det är mycket 70-tal som gäller hos oss! Vi är en sluten klubb med säte i Stockholm sedan starten 2000 och med betoningen på en liten klubb, och inte en stor förening, och där vi har ett maxtak på 22 medlemmar. Klubbens styrs av en vald president som styr den demokratiska diktaturen som klubben bär på. Vi har en kassör, 22 ordinarie medlemsplatser och plats för våra ”Prinsesstårtor”, alltså hedersmedlemmar.

Ja, vad är nu Stockholmsmoppeklubben Tårtan Mopedoz egentligen för något då? Jo, vi är resultatet av återfallsmopedism och i just detta fall handlar det om ett gäng glada och lite äldre smågubbar som både gillar den gamla TV-serien Tårtan och mopeder. Tårtan Mopedoz är och förblir en liten klubb som strävar efter att aldrig bli en stor opersonlig förening. Vi kallar oss oxå för Stockholms Mopedveteraner, för vi är ju knappast några nybörjare i ämnet även om vi beter oss som om vi aldrig kört moppe förut…… Medlemsmedelåldern ligger omkring 50+ och visst tar vi in yngre men vi förutsätter att du som blir medlem har upplevt plåtmoppeeran!

Hur allt startade? Vi vet att det finns de som aldrig sett eller hört talas om TV-serien Tårtan från 1972, vi vet oxå att det finns de som rynkar på näsan åt ”skiten”. Allt började för många år sedan, när ett par okända människors vägar råkade korsa varandras nere vid Stockholms Gasverk. Dom jobbade inte ihop, inte ens på samma företag och inte ens med samma saker! Men deras arbeten hamnade på kollisionskurs med varandra och plötsligt så satt dom där och fikade. Mycket snart så visade det sig att båda älskade den gamla TV-serien Tårtan och snart var den första Tårtanträffen ett faktum! Under den första träffen, med avsnitt från Tårtan på TV och gräddtårta, så lades riktlinjerna upp för det som skulle komma att bli Sällskapet Tårtans Vänner. Sällskapet bildades och fick senare delsektioner i hela landet. Målsättningen var att föra kulturskatten Tårtan vidare i i kommande generationer.

I slutet av 2000 så började dock några av medlemmarna att finna ett annat gemensamt intresse; mopeder!

Klubben tar form: Nu så började fler ansluta sig klubben, även på moped. En kille från Uppsala dök upp med en fin Stockholmare och en annan kille lurade av sin brorsa en Crescent Bruxstummis som gått på Konsum på Väddö, en kille köpte en gomspaltare från 1973….. och sen rullade det på!

Under våren 2001 så blev man tillslut tvungna att sätta sig ner och fundera på vad man skulle göra med sammanslutningen gubbar som nu var femton till antalet, med lika många moppar. Man satte sig ner i en gammal järnvägsvagn(!) och hade brainstorming tills idén var fulländad! ”Vi bildar en undersektion till Sällskapet Tårtans Vänner eftersom vi alla är med i den!” Och så bildades Tårtan Mopedoz, men där vi från början var på det klara med att vi inte skulle bli en stor opersonlig förening utan ett mindre sällskap som drog åt samma håll.

Klubben idag: Efter månader av pysslande så fick Tårtan Mopedoz sin fasta form som veteranmopedeklubb. Vi lade ribban precis i mitten, så vi är ingen raceklubb som försöker får ut max av moppen och vi är inte heller en märkesklubb som bara tillåter original. Vi är kort ett glatt gubbgäng med återfallsmopedister som vill återuppleva moppen och charmen med att åka moppe. Vi tillåter ombyggnader men har som målsättning att våra moppar ska vara av den typen som man hade när man fyllde moppe. Vi tillåter modifieringar och viktkompenseringar men vi uppmanar inte till olagliga handlingar (men vi ser gärna mellan fingrarna) och det är upp till medlemmen att följa gällande regelverk, klubben avsäger sig allt ansvar. Klubben, eller ska vi kalla det sällskapet, åker på träffar, ordnar egna meckarkvällar/dagar, åker på egna utfärder och resor samt åker på olika marknader. Vi arrangerar oxå en hel del egna Evenemang, där Gotland Grand Moppe Tour (GGMT sedan 2002), Midnattsruset (sedan 2001), Nyårsrundan (sedan 2002) och Stockholms Mopedfestival har varit några av våra stora grejer men där vi nu endast håller fast vid GGMT, Midnattsruset och Nyårsrundan, alltså ett arrangemang med lagom mellanrum = precis lagom.

Hyra moped? Den absolut vanligaste frågan som vi får är om uthyrning av mopeder till olika filmer och evenemang. Vi måste därför påpeka att klubben i sig själv INTE äger några mopeder och således INTE hyr eller lånar ut dylika. De mopeder som finns i klubben ägs och används av medlemmarna själva och det är ingen i klubben som vill hyra ut någon moped. En av orsakerna ligger i att vi alla i Tårtan Mopedoz är måna om våra egna mopeder, vilka vi renoverat och byggt upp för eget bruk och användande. Så vänligen; vänd er inte till oss!

Att bli medlem: Klubben är uppbyggd på ett sådant sätt att känslan av ett litet sammansvetsat gäng inte ska gå förlorad. Sedan länge så har vi ju beslutat oss för att inte bli för många och har satt ett tak på ologiska max 22 stycken, men allt är relativt. Sedan årsmötet 2008 så har vi en ny stadga som ger dig som är intresserad att bli medlem (i mån av plats), chansen att vara med som ”provmedlem” under 6 månader. Tanken med detta är att du och medlemmarna ska få chansen att bli bättre bekanta med varandra innan vi väljer in dig som ordinarie medlem. Det är alltså upp till dig att få oss att förstå att vi ska välja in dig på nästa ordinarie medlemsmöte. Innan du kan bli provmedlem så är det bra om du stöter på oss då och då samt sänder in din medlemsansökan till oss. På den vill vi veta lite mer om dig, vart du bor, vad du gör till vardags och dina moppar, så att vi får ett hum om du är rätt för en provperiod. Provmedlemen kallar vi oxå för Jästmedlem (Ja, det ska vara Jäst med J och inte G eftersom det hela handlar om att stå på jäsning….). Och ja, den här klubben har stadgar satta för att på pränt visa vad vi vill med vår verksamhet och att det här handlar om vår gemensamma kärlek för riktiga plåtmoppar och TV-serien Tårtan samt att ha det trevligt och hålla en god sammanhållning. Vi vill dock belysa att vi INTE har någon avdelning för ”hangaround” eller liknande, blir man medlem så blir man ordinarie medlem.

Stämmer sedan kemin mellan den sökande och oss medlemmar, så kan vi ta upp ett provmedlemskap till snack, följt av att vi så småningom tar ett beslut att välja in dig som fullvärdig medlem. Men vi vill vara tydliga med att vi enbart tar in nya medlemmar OM det finns platser att fylla! Det viktiga är att vi inte blir för många och att vi funkar ihop, ok? Så tanka moppen, kolla i evenemangskalendern, kom och åk och visa upp dig. Några av kraven är dock att du har minst en fungerande moppe, helst äldre än årsmodell 1980, att du bor i Stockholm med omnejd (Max 5-10 mil bort), att du kan värna om god kamratskap och samtliga medlemmar samt att du har tid över några gånger om året för att åka moppe tillsammans, för att bara vara overksam medlem är inte vad vi är ute efter. Vi har inga ålders- eller könskrav, kille som tjej är välkomna att söka.

Att söka medlemskap. Här ovan ser du varför vi är noggranna med vilka vi väljer in och f.n. (220101) så har vi eventuellt möjligheten att ta in ytterligare en medlem, men det blir efter noggrant övervägande. Förstår du vårat tänk och har ett gediget intresse; skicka in ett mail med svaret på följande frågor:

 • Äger du minst en moped tillverkad före 1980 som fungerar?
 • Vart bor du, kravet är inom 5-10 mil från Stockholm?
 • Känner du till TV-serien Tårtan?
 • Vad jobbar du med, kan ha relevans vid antagandet, varför? Vi vill se om du kan tillföra något och att du själv kan mecka din moppe.
 • Vi åker inte ”original” och är inte intresserade av enpetade remdrivna trampmoppar, kan din/dina mopeder köras i olagliga hastigheter och är pålitlig?
 • Åldersspann, vi är +30 – 70, hamnar du inom det spannet?
 • Är du killen/tjejen som stannar och hjälper till när det rasar för någon annan = ett krav.
 • Beskriv dig själv, ditt liv, dina erfarenheter o.s.v…..

Fyll i din uppgifter under ”Meddelande” och klicka iväg ditt meddelande, så kommer vi att höra av oss så fort vi kan.

5 tankar på “Om oss

 1. Pingback: Kan även du bli en tårtbit? | Tårtan Mopedoz

 2. Hej! Har precis blivit lycklig ägare av en flakmoped, Crecent från 1978. Jag har problem med växelmekanism på handtaget. Finns det någon runt Västerhaninge eller mot Sthlm som kan hjälpa mig? Tack för återkoppling!

  Gilla

 3. Pingback: Nytt år hos Tårtan Mopedoz | Tårtan Mopedoz

 4. Pingback: 20 år av tokigheter | Tårtan Mopedoz

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s