Flytta på dig kärring!

Kärring

Hur är det nu med det här att köra moped på cykelbanan, får man det? Ok, låt oss reda ut begreppen. Den form av moped som vi sysslar med, alltså den så kallade ”30-moppen” har ju numera samma trafikregler som en klass II moppe att förhålla sig till.

Alltså de regler som gäller för en oregistrerad EU-moped med största tillåtna hastighet av 25 km/t. I Sverige så har vi förutom EU-klass I och II då en egen specifikation för våra 30-moppar, regelverk som grundar sig i 1952-års beslut om införandet av mopedklassen i Sverige, specifikation över hur det här indelas hittar du hos Transportstyrelsen på den här sidan.

Den 1 september i år (2014) så ändrades lagtexten som styrker din framfart med 30-moppe på cykelbana, alltså Trafikförordningen 1998:1276 §6. Idag så står det följande i den förordningen:

6 § Vid färd på väg ska fordon föras på körbana. Detta gäller dock inte fordon för vilka enligt 1 kap. 4 § andra stycket bestämmelserna om gående ska tillämpas. Cyklar och tvåhjuliga mopeder klass II ska vid färd på väg föras på cykelbana om sådan finns.
Om särskild försiktighet iakttas får dock
1. cyklande och förare av tvåhjuliga mopeder klass II använda körbanan även om det finns en cykelbana när det är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge, och
2. cyklar med fler än två hjul eller en cykel som drar en cykelkärra eller en cykel som har en sidvagn, utöver vad som framgår av 1, föras på körbanan även om det finns en cykelbana om det är lämpligare med hänsyn till fordonets bredd.
Om särskild försiktighet iakttas får trehjuliga mopeder klass II föras på en cykelbana med ringa trafik och tillräcklig bredd.
Är en bana avsedd för viss trafik får annan trafik förekomma på banan endast för att korsa den.

Det står alltså klart och tydligt i lagtexten att man får köra moped på cykelbana, men det finns ett undantag hos Transportstyrelsen där det står: “Köra på cykelbana: Ja, om det finns. Ett undantag är om vägmärket för cykelbanan har tilläggstavlan ”Ej moped”. Då får moped klass II inte köras där.”

Men, vi får inte blanda ihop cykelväg och gångväg eller trottoar. Är det skyltat som gångväg så är det gångväg och inte cykelväg och inte heller tillåtet för moped, så håll koll på skyltarna om du vill vara riktigt säker. Och kom ihåg: Trafikförordningen 1998:1276 §6 nästa gång det står en kärring på cykelbanan och skriker! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s