Vi har kört GGMT 2017!

GGMT17 (7)

Så har vi då kört vår 15:de resa på Gotland i det som vi kallar Gotland Grand Moppe Tour, GGMT. Årets resa samlade 17 på moppe och vår sedvanlig traktordriver Flozzy som med van hand rattade sin gula traktor med två släp, ett för eget boende och klubbens stora flyttsläp där alla har sin egen bagagehylla. Årets runda startade i Nynäshamn tisdagen 25/7 och när vi väl nådde öjn så blev det en 3-milarunda till straxt söder om Klintehamn där det första lägret slogs upp och där Rambler och Doc sedan mötte upp. Första kvällen blev stämningsfull med brasa, bärs och solnedgång samt en del grillande. Eftersom vissa av oss inte träffats på länge så blev timmen sen, men vi var som vanligt uppe i ottan och käkade frukost.

På morgonen så fanns bara lätta planer för onsdagens åkning, söderut skulle vi och vi visste bara inte vart….. Doc tog ledningen från lägret men vi hann bara 2 km innan just Docs’ moppe kroknade. Doc kör gärna med rejäl inblandning av olja och efter att ha avlägsnat innehållet i ljuddämparen så var vi åter på rull. Nu gick det riktigt bra utefter Ekstakusten, men sen var det dags för Olof Redaktörs moppe att strejka. Tändningen lade i det här fallet av helt och färden ställdes om till snörbogsering och siktet på Hemse. Mätta, tankade och klara och utan att ha blivit klokare på Olofs tändning, så blev det klassisk fotputtning till Fluntinge tre mil bort och där nästa läger slogs upp. Det blev en skön men blåsig kväll där en del av gänget åkte till Burgsvik för middag och ett gäng som stannade kvar och meckade och grillade. Rosens moppe fick en liten koll och skribentens frambroms fixades samt Redaktörns moppe fick sig en behövlig genomgång. Sen kom matgänget tebax och det vart ännu en skön kväll, dock utan brasa p.g.a. blåst och torka.

Torsdagsmorgonen bestod av lite kroppstvagning i havet, packande och beslut av färdriktning. Traktorn fick i uppdrag att åka till Ljugarn där vi andra skulle möta upp vid restaurang Bruna dörren. Det gick bra med åkningen, men Rosens Casal fortsatte att strula och ivriga försök gjordes att hitta en lösning på varför den gick så dåligt. Vi nådde Bruna dörren, åt en högklassisk lunch och besökte både Coop och macken innan vi for vidare mot Herrvik. Nu började vädret att bli nederbördshotfull och vi satte lite extra fart till vårt favoritställe ute på Nabben. Tälten kom dock upp i tid innan himlen bjöd på byxvarm lätt nederbörd i 20 minuter, det var allt. Brasan tändes (grilltunnan) och middag grillades. När mörkret kom så vart det filmkväll mot vita väggen på släpet och en film med ett sammandrag av 15 års GGMT. Mitt i filmen knattrade en moppe in med en okänd person, vilket visade sig vara skribentens son som enkom för årets resa med hjälp av alla i lägret, byggt en moppe för att överraska din far. Alla i lägret visste om det här utom just herr Lården själv. Sonen Turbo har ju varit med på många GGMT genom åren men efter att ha fått egen familj inte kunnat åka med på några år. Överraskningen vart total och Lorden mållös. Turbo hakade sedan på resten av resan med sitt mycket vässade nybygge och blev inkvarterad i pappas tält, men hade även smugit med sin egen packning i Flozzys traktorhusvagn. Det blev även en hel del Casalmeckande under kvällen och vi trodde oss ha hittat felet, men så icke…..

Det var här vi även uppfann Skottfredagen då alla trodde att den här torsdagen var en fredag. En dag plus innebar att vi stannade två nätter och använde den extra dagen till bad, moppeåkning, lunch med fisktema i Syssne hamn samt mer Casalmeck. Även svetsen åkte fram för växelpedalssvetsning och rep av ett kedjeskydd samt tillverkning av ett stag till Turbos framgaffel. Sen ännu en skön kväll med brasa, bärs och grillning. Vi besökte även Tempo i Katthammarsvik och lite loppisar där största inköpet blev fyra pallar, som Johan fick bärga på sin pakethållare till lägret.

Lördagen kom och lägret packades ihop och (som vanligt) städades minutiöst. Traktorn fick destination Hemse och mopoeföljet drog på loppis och en drygt 7 mil lång båge norrut och sedan mot söder och Hemse. Vi passerades en farbror med stora samlingar av gamla moppar, prylar, grunkor och en hel Essomack. Det blev lite rundvisning innan vi for vidare. Vi for dock innan via Roma där vi käkade lunch och tankade, men det var även här som Rosens moppe tillslut blev helt hopplös. Efter några kilometers många stopp, beslutade oss för att skicka Rosen och moppen via bil till målet i Hemse och en lösning där. Det tog ett tag i motvinden innan vi nådde Docs’ ställe i Hemse där nu traktor och Rosens moppe fanns tillsammans med Doc och hans kanontrevliga familj. Det var nu som även jubileumsfesten påbörjades med grillning, dricka och massor av gamla bekantskaper som blivit inbjudna, folk som betytt mycket för oss genom 15 gångna år på öjn. Kvällen vart en av de bästa under våra resor med underhållande och förnedrande lekar, god dricka och snack långt in på småtimmarna. Naturligtvis innehöll servicen även varma duschar, natthärbärge under tak, riktiga toaletter och all tänkbar service och uppassning, stort tack till hela familjen Ljungdell! Sen var det då den där Casalen…. Nu rök allt i tändningsväg; tändplatta, svänghjul, tändkabel och tändhatt, även tändning och olika gap mättes in och den, ja sen fungerade den klockrent!

På söndagen möttes vi av uppdukad frukost innan vi packade och gav oss iväg mot Visby via de minsta vägar vi hittade, men väl tidsförberedda. Vi hade nästan tre timmar att ta oss de drygt 5 milen till Visby, men…. Turbos nybyggda moppe visade sig dra lite väl mycket soppa så det vart ett långt stopp på Lojsta hed innan vi fick styra om resan mot Klintehamn lite åt andra hållet. Vi tankade och slickade snabbt på en glass innan vi drog kustvägen mot Visby i rask takt. Vi passerade tyvärr familjen Gustafsson i Vibble där vi lovat (2 gånger) att stanna till i år för att hinna med färjan. Familjen Gustafsson har liksom familjen Hederstedt/Olofsson i Lojsta, betytt oerhört mycket för våra resor på öjn och har alltid varit vår livsnerv. Det kändes bittert att bara gasa förbi Vibble, men tyvärr så vart det lite stresspåslag av förseningen.

Vi rullade snabbt igenom biljetttanten och åkte rakt ombord några minuter före avgång. När det här skrivs sitter vi mitt i Östersjön mätta, trötta och aningen sorgsna över att ännu ett GGMT är över, för den här gången……

/Lårrd Nelson

Här är några snabbt utvalda bilder, fler kommer efter semestern…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s