Midnattsruset 2019 avklarat!

Nu har vi kört den 16:de upplagan av Midnattsruset, vår nattliga mopperunda genom huvudstaden i sommarnatten. 2018 så blev det omkring 147 deltagare, ganska lagom tyckte vi. Vi förväntade oss i år att det skulle komma ytterligare ett 20-tal då vädret var bra, och det gjorde det, fast de 20 var egentligen 100 till…..

Vi kände lite panik när det bara välde in moppar, släpkärror med moppar, skåpbilar med moppar, dragkrokar med moppar och ytterligare några moppar, Hu…. Det blev lite förvirring då vi visste att vi skulle klara av runt 160 moppar och hade planerat rundan efter det, men hur planerar man in runt 250 moppar mitt i en huvudstad med massor av aktiviteter, lördagskväll med uteserveringar, ett stort musikjippo, kanonväder och…. Vi spottade i nävarna och körde ett rejält förarmöte klockan 22.00 och förklarade situationen och att vi verkligen behövde lite ordning och reda för att inte tappa bort några efter vägen. Jovisst var det en massa Stockholmare som hittar lika bra i Stockholm som i sin ficka, men en mycket stor del av deltagarna var utsocknes ifrån. Sandarne i Småland, Falköping, Falun, Borlänge, Västerås, Hallstahammar, Nyköping, Oxelösund, Eskilstuna, Örebro, Gävle och Östersund(!), var några av hemstäderna. Ok, vi kör och ser hur det går. Även i år så leddes ledet av President Lord Nelson som förvisso hittar, men med över 1 km i svansen så skulle det hållas reda på vart svansen fanns och slutade. Ett helt gäng Tårtbitar i gula västar slöt upp på jämna avstånd från första till sista moppe och här var tanken att de skulle hjälpa till att leda rätt om flocken skingrade sig och det fungerade verkligen! Cred till grabbarna! Ledarmoppen sänkte draghastigheten från 25 till 20 km/t och på något sätt så kom alla med. Naturligtvis så styckades svansen av vid diverse trafikljus, men i det stora hela så hölls den ihop och funkade, här får vi även tacka alla deltagare som hjälpte till exemplariskt! Vi skippade stoppet på Medborgarplatsen, hade vi kört in där så hade vi nog stått där ännu, så ett bra val. Många vinkade av oss på Kungsholmen vid det sista stoppet och for hemåt mot de västra och norra delarna av staden, men väl tillbaka vid starten så fanns det kvar omkring 150 moppar.

Ok, gick det här helt gnisselfritt då? Nä, det måste vi faktiskt erkänna, men det var inte vi som ställde till med lite strul utan mest de här jäkla el-sparkarna som fanns överallt och utan vett och sans, dessutom så fick vi väja titt som tätt då dessa även ligger slängda precis överallt. Dessutom så fanns det sån däringa fint folk från Östermalm som inte riktigt förstod den kulturella gärningen och gärna ville ta tag i åkarna, något som en matrona fick uppleva efterbörden av då den åkaren på ett vackert vokabulärt sätt avsnäste tanten med: ”- Släpp taget fyllekärring”. Sen fanns det lite orosmoln i ledet oxå, där bland annat, en deltagare hade sin egen cirkus på bakhjulet bland gångtrafikanter, bilister och inte minst bland de seriösa moppeåkarna. Det var några barnfamiljer som fick ta skydd och andra som upplevde det här som jobbigt och som på något sätt satte en ligiststämpel på oss alla, inte vad vi hade tänkt. Sen handen på hjärtat; bör man köra i den här trängseln med allt för mycket innanför västen? En deltagare valde att korka upp en ny bärs vid varje stopp och det var bland allmänheten, inte värsta smart. Det är inte så att vi är någon nykterhetsloge i Tårtan och att även vi knäpper en pils eller två, men på det sättet är inte ok….. Trots att vi på så många sätt hade påpekat att vi INTE ville ha några moderna plastbidéer åkande bland plåtmopparna, så var det några som slank in i ledet och förstörde plåtmyset, sen hade vi även några moppar med regskylt och det ser vi lite mellan fingrarna med. Ett trevligt inslag var dock halvplastisar som faller inom 30-årsregeln, alltså moppar som var 30 år eller äldre, men inte äldre än 1980. Det är ju på något sätt 80- och 90-talsmopedisterna som bara var 5 när vi gubbar var 15, de platsar faktiskt oxå i ledet, så dé så! Till nästa år så ska vi se till att alla är medvetna om reglerna i våra rallyn, för vi vill se plåt (och lite plast), känna 2-taktsröken, se alla vingliga bakhjul som nött de Svenska vägnätet på 50- och 60-talet, se alla balla aphängarstyren och Texasstyren samt njut av ettriga vedbodstrim och fina Tyska originalcylindrar med för många hästkrafter. Det är så vi vill ha det, men vart är välden på väg? Blir det plastkista när vi går ur tiden tro…..

Vi i Tårtan Mopedoz ska nu sakta ta in alla avtryck från årets Midnattsrus, fundera lite och se hur det ska se ut nästa år, för vi blir väl tvungna att göra om det här, igen. Ett supertack till alla skitsköna snubbar och de fem trevliga snubborna som hängde med och förgyllde Stockholms Sommarnatt 😎

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s