Vi har kört GGMT 2019!

Så har vi då kommit hem från den 17:de resan på Gotland som vi kallar Gotland Grand Moppe Tour, en resa under en vecka på Gotland på moppe och camping i fält. När vi började de här resorna så körde vi med släpkärror efter mopparna och som blev ett flyttsläp efter en traktor och som i år, med vår egen lastbil kallad Rulltårtan. Årets resa, som gjorde en sydlig bana, börjar måndagen den 22 juli med att vi anländer till Visby på eftermiddagen, vi bunkrar mat straxt utanför Visby och ger oss iväg österut till det redan förutbestämda lägret straxt öster om Herrvik. Lården vid ratten på Rulltårtan och grabbarna på 14 moppar med Turbo som vägvisare på lite mindre vägar. I Herrvikslägret ute på Snabben väntar Doc upp och tar emot Rulltårtan som är först och efter någon timme dyker resten av gänget upp och lägret tar form, allt efter de rutiner som vi fått av 16 tidigare resor. Nu bjussade Gotland på regn dagarna innan vi anlände så den stora grilltunnan åkte fram för middagslagning, som följdes av en slapparkväll kring brasan. Vi beslutade även att stanna kvar här ytterligare en natt för att grilla mer, slappa, bada (skitkallt) och köra rejält kvällsmys med filmkväll. På dagen blev det en liten mopperunda där vi bland annat inhämtade 5 kilo rökt fisk och räkor med tillbehör ute på fiskelägret på Syssne udd, vilket fick bli den gemensamma lunchen i lägret. Här hade vi lite problem att ta tag i; Rulles moppe började dra mer växellådsolja än bensin, så vi plockade ur motorn och slängde upp den på verkstadsbänken för en genomgång. Här byttes en dålig packbox ut och hela härligheten återmonterades i tron om att allt var ok. Även Rulltårtan fick lite småfix genomfört då vi plötsligt fått indikation på att bromsarna strulade, så det blev luftning av den hydrauliska delen och koll av luftcylindrarna. På kvällen kånkade vi ut elverket i skogen och slog igång vår filmkväll på den stora filmduken på Rulltårtans vänstersida, bion gav först ett bildspel från GGMT 2018 och därefter Kellys hjältar, natten blev sen….

På onsdagsmorgonen så packade vi ihop och gav oss mot Ljugarn och lunch på Bruna dörren, som traditionen säger när vi är på de här breddgraderna. Perten körde Rulltårtan och bunkrade vatten, vi handlade en del käk och soppa som också laddades in i Rulltårtans kyl och förråd. Perten for sedan vidare mot nästa läger 5 mil bort i Fluntinge fiskeläge. Mopparna körde sedan efter kusten ner över Lau och När och jakt på ny packbox till Rulles SACHS-knota som nu rök så att det inte gick att ligga bakom, typ Lützen. Vi tankade olja och kollade bensinen regelbundet, typ. Någon packbox fann vi inte efter vägen men vi kom fram till Fluntinge utan några större missöden och efter någon loppiskoll. I Fluntinge började telefonjakten på packbox och som efter några timmar löst sig då en snäll herre körde till oss med en ny. Men Rulles problem slutade tyvärr inte där…. Först upptäckte vi att ramen spruckit och att bakhjulslagret på Seniorens vänstersida hade gått hädan. Ramen svetsades efter konstens alla regler och vänstersidans hjul bak demonterades och fick nya lagerkulor och tätning, även motorn klövs igen och fick den här gången rätt packbox samt att vi spände den slaka kedjan. Vi tog ett dopp i det iskalla havet, lagade middag, käkade, njöt i kvällssolen och avslutade med filmkväll, den här gången The Italian Job med Michael Cain från sent 60-tal. Det blev mörkt, några bärs och åter i säng. Vår vana troget så var vi uppe i ottan och käkade frukost och bestämde oss för att åka till Kattungs för lunch, men då upptäckte Rulle att bromsstaget på senioren gått av, så svetsen åkte fram igen. Vi kom iväg och njöt i solen på små slingrande vägar som bjussade på skön åkning fram till Kattungs där vi käkade lunchbuffé som den här dagen bestod av kroppkakor med skirat smör. Efter lunchen så drog halva gänget tillbaka till lägret och den andra halvan åkte till Hemse och Havdhem för att köpa drickbart respektive kvällskäk. När alla var tillbaka i lägret så blev det lite av det vi kallar ”mysmeckning”, alltså onödigt moppemeckande bara för att vi kan, typ. Det badades lite och solades en del innan det åter blev kvällsmiddag. På kvällningen så drog en skara till en jazz- och bluesfestival i närheten medan några valde att slappa och bada i lägret. Halva gänget kom sedan tillbaka och den andra halvan hamnade på en privat 100-årsfest genom att följa skylten ”Fest?”, de återkom dock till lägret när solen gått ner och vi hade ännu en skön kvälls/nattbehandling i solstolar med pilsner och groggar. Nu tror ni kanske att vi bara krökar hela tiden, nja, det blir ju någon pilsner varje kväll men alla är nyktra och rediga på morgonen och är någon tveksam så går det alltid bra att blåsa i alkotesten. I Fluntinge blev vi kvar i hela tre nätter och där vi på tredje dagen tog en runda på 7,8 mil och rundade hela den södra udden på Gotland genom att följa kusten hela varvet runt från Burgsvik och tillbaka. I Burgsvik slickade vi på en glass och handlade käk, men vi passerade även pensionatet på Holmhällar för en stadig lunch innan vi tuffade tillbaka till Fluntinge för lite mer meckande, badande och ännu en skön kväll i lägret.

På lördagen tog Hazze över ratten på Rulltårtan och styrde till Hemse via sopstationen för att tömma bilen på sopor och annat återvinningsbart. Mopparna styrde istället via småvägar till Ringome där Doc har sitt ställe och inväntade Rulltårtan då det var här vi skulle fira den sista natten. Rulltårtan, då styrd av Tengis, styrde in på gården och precis där brast en styrservoslang på Rullårtan, den tog sig dock in till sin nattparkering. Ett par löpare åkte raskt till Havdhem och fixade ny slang samt en hel del olja till servon., samtidigt som de andra moppade in till Hemse för att käka lunch. Väl tillbaka så skruvades den nya slangen på plats, behållaren fylldes med ny ATF-olja och styrprov genomfördes.

Traditionsenligt så hade Doc med familj ställt till med kalas med inbjuda gäster, här grillades det friskt, dracks öl och minglades det. Lite senare så blev det en del tävlande, först lite hastighetsrekord ute på gårdens 1 km långa grussträcka, hur fort det gick vet bara de som deltog. Sen blev den klassisk tävling med väskryckning från moppe på tid, ett mycket uppskattat inslag i veckans slutskede. På alla möjliga sätt och stilar så rycktes det väskor från två ”kärringar” och tidsstriden var tajt. Vinsten var nästa klar då JO-han från Farsta gjorde ett kanonåk på rekordtid, den killen har nog gjort det här förr i någon annan mindre legal utformning, men så satte ungtuppen Turbo fart och tog hem vinsten till Skarpnäck genom att köra någon sekund snabbare. Som man brukar säga; ”Det är inte svårt att skita när häcken är full”, grabbjäkeln har ju kört och tävlat i både cross och Supermoto samt saknar alla spärrar som vi gubbar har. Kul och väldigt uppskattat inslag som vi gärna gör om. Mörkret började lägra sig, folk och vänner droppade av och kvar i solstolscirkeln framför Rulltårtan satt GGMT-gänget och sög på en kvällspilsner innan vi kröp till sängs mot midnatt uppe på vinden i Doc´s residens.

På söndagen var vi uppe med tuppen igen, käkade god frukost, packade in i Rulltårtan och vinkade hejdå till familjen Ljungdell. Rulltårtan äntrades åter av Lården som skulle ta bilen 6 mil till Visby, ombord och över med färjan och 6 mil till hem till garaget i Stockholm igen. I Visby så besökte vi alla, våra vänner i familjen Gustafsson där vi bjussades på fika och handlade en del i deras loppis. Moppegänget drog därefter ner till hamnen för en lunch och Rulltårtan kördes till hamnen för att avvakta lastning på färjan. Det påpekades åter att vi INTE kunde köra upp Rulltårtan för rampen till det övre däcket och när alla fordon var lastade stod Rulltårtan kvar ensam på planen, men man hade en plan och Rulltårtan fick sedan pressa in sig längst bak, 30 cm bakom en långtradare och 50 cm framför bakporten, alltså vääääligt tajt. På båten så käkades det lite och sedan sjönk vi ner i försalongen och tittade på film. Ja resten är ju att vi körde hem till byn och garaget, vissa lastade av sitt pick och pack för att förbereda antingen resten av semestern eller ladda inför måndagens arbete.

Rulltårtan körde 34 mil på ön och mopparna omkring 47 mil. Med facit i handen: ännu en kanonvecka på Gotland utan nederbörd, lite väl mycket blåst någon dag och ganska lagom varmt. Nu laddar vi om, går igenom en höst, vinter och vår, innan vi åter 2020 kör GGMT, den här gången den 18:de resan. Tack för i år Gotland, våra vänner å öijn och alla deltagare från Tårtan Mopedoz, vi som kan stoltsera med att troligen vara originalet till den här formen av moppande på Gotland, eller?

Anm: Ni som inte vet vad Rulltårten är så kan ni kolla bland tidigare inlägg här på sidan, men: Volvo F613 -80, f.d. Kronlastbil, Materialvårdsbil MT112, som gått 1980-2000 på F10 i Ängelholm, 2000-2007 på Fortifikationverket, 2007-2018 stått hos en privatperson i Hässleholm, sensommaren 2018 köpt av oss och helrenoverad och ombyggd vinter 2018-19, har fått hyllor byggda där alla har en egen hylla, det finns komplett verkstad, tryckluft, svetsar, elverk, kök med gasolspis och kyl, vattentankar, solcell och laddstation samt en hel rad andra finesser. Nu veteranlastbil, har gått 11.000 mil.

Här följer lite utvalda bilder från årets GGMT, Foto Lasse ”Lården” Nelson och Micke ”Turbo” Nelson, se och njut 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s