20 år av tokigheter

I år är det 20 år sedan Tårtan Mopedoz bildades, något vi trodde skulle hålla ett par år, men som bara fortsatte och fortsatte…. Grunden till att Tårtan Mopedoz bildas är för att två vänner 1999 började prata kring mopeder och att det vore kul att åka moppe igen. När väl moppar inhandlats så visade sig att det var fler av kompisarna runt om som hade haft samma tanke och redan sommaren 2001 så var vi 12 stycken som satt där på varsin gammal moppe. Många ingick sedan tidigare år i föreningen Sällskapets Tårtans Vänner, som brukade samlas en gång i månaden för att se valda avsnitt av TV-serien Tårtan och äta gräddtårta. Det fanns under början på 2000-talet en rad nya moppeföreningar som seglat upp med det återuppväckta moppeintresset, så valet av ett klubbnamn var lätt och kom att bygga dels på det för oss naturliga namnet Tårtan, men även en del som skulle tala om vad vi gjorde och Mopedoz lät lagom kaxigt. Första gången som Tårtan Mopedoz uppträder officiellt är i september 2001 på ett av dåtidens stora mopperallyn; Gurras Rally.

På Årstavikens is i januari 2003 med moppar och grillning

Klubben drar sedan till sig fler intresserade och det dras upp lite riktlinjer för hur klubbens ska se ut och fungera. Redan från start så såg vi att vi med lätthet skulle kunna bli en stor förening med massor av medlemmar, men ville vi det? Planen blev istället att sätta en medlemsgräns och förbli en litet tajt sällskap för att inte tappa den personliga känslan. 2002 så hade vi blivit 20 stycken och tyckte att vi kunde ha ytterligare två platser tillgängliga om det skulle dyka upp någon som vi kände att denne platsade i vårat fodral. Medlemmarna åker på de mesta mopperallyn som hålls under 2002 och blir inspirerade att arrangera egna mopperallyn, vilket blev en resa in i ett stort antal olika jippon. Inspirerade efter att ha kört Vargruset i Värmland, arrangerat av Speedriders, så skapade vi Midnattsruset, en nattlig moppecruising igenom Stockholms sommarnatt. Midnattsruset kom att bli Tårtans stora öppna mopperally och som varje år samlar hundratals deltagare (läs mer: Midnattsruset) och slingrar sig runt på stadens gator, parker och cykelvägar. Från start så var Midnattsruset en stor tillställning med moppeutställning, tävlingar och liveband på scen, idag sträcker det sig till korv och fika samt en rejäl och genomtänkt nattrunda med många stopp.

Midnattsruset gör ett stopp uppe på Fjällgatan i Stockholm med närmare 300 moppar!

2003 blev även startåret för det som vi trodde skulle bli en engångsföreteelse, då vi lastade mopparna med packning och tog en veckas runda runt kusten på Gotland. Det här kom dock att bli ett av de större evenemangen vi kör internt i Tårtan och som även 2021 fortsätter, det här kallar vi Gotland Grand Moppe Tour. Omkring vecka 30 varje sommar så far vi ner i en vecka och campar oss runt med moppe på ön, bagaget åker i vår lastbil Rulltårtan. För många år sedan så startade Lissma Måppers en loppis för moppeprylar, det här är något som vi senare tog upp och arrangerar. Det går under namnet Moppis och hålls varje höst och brukar samla massor av besökande. Redan första året så körde vi en mopperunda, Nyårsrundan, på nyårsaftonen som ett avslut på moppesäsongen, oavsett väder har vi sedan dess gett oss ut och kört med många deltagare varje år och avslutat med en grillning innan vi far hem och firar nyår med sprit och familjen. Sen har vi genomfört en hel del annat som; Stockholms Mopedfestival, Grusrundan och Moppeluciatåg (som nu tagits över av OSSA: Moppeluciatåg). Genom åren har vi även varit med på massor av andra klubbars moppeträffar, som Mellstaträffen i Borlänge, Rock´n Roll Rallyt i Hultsfred, Pythagorasrallyt, Vårrundan med Club Victoria i Stockholm, Gurras rally i Högdalen och en rad andra mopperallyn. I klubben så har vi även månat om att köra interna rundor under hela året, mopperundor för klubbens medlemmar, ibland sporadiskt där vi kommer på under dagen att vi ska köra till kvällen eller till helgen. Vi kör även en intern runda varje höst, som då naturligtvis heter Höstrundan, med grusvägsåkning och grillning ute i någon skogsbacke.

Gemensam lunch på Gotland med följebilen i bakgrunden

En stadigt återkommande fråga är: ”– Vilka moppar åker ni på och kör ni trimmat?”. När vi kommer till fabrikat så spelar det egentligen ingen roll, bara mopparna är tillverkade 1952 – 1980, även om vi accepterar moppar från en bit in i 80-talet. Av någon anledning så är PUCH dåligt förekommande, vi har väl bara en vad vi vet, annars så är det mycket Zündapp och olika moppar med SACHS-motorer, alltså Monark, Crescent, MCB, Rambler och liknande. Platsbidéer är helt portade, även om viss acceptans finns för platsmoppar av äldre modell typ Suzuki och Yamaha, fast helst inte…. Trim? Nja, det här är en känslig fråga, klubben uppmuntrar officiellt inte effektökning på moppen, men står för åsikten att effektökning kan vara nödvändigt för att kunna köra uppför utan att skjuta på och sedan får man ta i aktning att när vi var 15 år generellt bara vägde hälften av det vi gör idag och det påverkar ju mopedens dragningskraft. Vi benämner det här som viktkompensering och nödvändigheten att kunna hänga med när vi åker, även om vi bara kör i lagstadgade 30 km/t. Däremot så kör vi (nästan) alltid med vett och sans, det är ju knappast bra att dra ner hobbyn i skiten genom att börna på nylagda gräsmattor och välta folk på rollator, folk ska ju gilla det vi gör; att bevara kulturmopeden!

Några troligen viktkompenserade mopeder på utfärd

Trots att Tårtan Mopedoz är en liten klubb så har vi alltid träffats även utan moppar, vi brukar köra en kvällsträff varje årstid för att fika ihop och snacka om vad vi ska göra i klubben. I början av 2000-talet så renoverade klubben en gammal postvagn som gått hos SJ. I vagnen byggdes en klubblokal med kök/bar samt en massa ball inredning, vi körde sedan måndagsfika i vagnen året runt för moppefolk samt hade en hel del egna träffar där Skinkmackan fredagen före jul var en sån tillställning. Vi lämnade över vagnen till järnvägsföreningen som ägde den efter några år då det blev allt för mycket arbete att driva vagnens fik. När vi träffas så gör vi det ofta på lånade platser och känner inget tvång att hålla igång en verksamhet i lokalen, men på senare tid så har intresset för att eventuellt skaffa en fast möteslokal ökat, så vi får se hur framtiden utvecklar sig.

Diskussioner i den gamla klubbvagnens bar, vagnen kallades Tårtkartongen

Att vara och bli medlem i Tårtan Mopedoz är lite knepigt, då vi inte vill tappa känslan av att vara en liten personlig klubb där alla känner alla. I år (2021) är vi 18 fasta medlemmar och har 4 hedersmedlemmar, vilka vi kallar ”Prinsesstårtor”, vilka är medlemmar som betytt mycket för föreningen och som gått från att vara ordinarie medlem till hedersmedlemmar. Beslutsgången för att bli medlem är egentligen ganska enkel, men tar lite tid. Det första kravet vi har är att man ska inneha minst en fungerande moped tillverkad före 1980 (helst), man ska bo i Stockholms eller dess närhet och man ska kunna hänga med på minst några rundor och jippon varje år. Man börjar kort med att sända ett mail till oss eller träffa oss när vi är ute och åker. Man hakar på när vi åker och visar vem man är, känns sedan allt rätt så blir man invald att bli ”Jästmedlem” (Ja, Jäst med ”J” och inte ”G” eftersom man står på jäsning), när man sedan varit det ett tag och hängt på våra träffar och rundor, så går ett möte till val och man väljs in. Genom att ha den här metoden så har vi fått det sköna gäng som vi är och klubben har rullat på i nu 20 härliga år. Naturligtvis så har det kommit och gått medlemmar genom åren, men som har valt att gå vidare själva, vi har aldrig uteslutit någon, men ibland ändrar sig folks liv och man satsar på andra saker. Klubben har en vald styrelse och vi kallar styret för en Demokratiskt Diktatur, där vi väljer men ständig President och Kassör varje år och har en valberedning som varje år inte känner till att de är i valberedningen. Vi har högt till tak och har en skön och tidvis sjuk humor och kan kasta floskler och okvädesord utan att såra någon, allt sker med glimten i ögat. Varje medlem tilldelas ett nicknamne vare sig man vill eller inte och det är den sittande Presidenten som beslutar om va medlemmen ska kallas, om man nu inte redan har ett eget gammalt väl inoljat smeknamn sedan barnsben vill säga. Att en av killarna fått namnet ”BP beror på att ha första gången dök upp i en BP-jacka och att en av killarna heter ”Femhalvan” beror på att han bara snackade om SACHS trimcylinder på 5,5 hästar när han dök upp. Hur vi ser ut i tecknad version och vad vi kallas kan du se här: Tårtans medlemmar Läs mer om klubben här om du är intresserad att bli medlem eller vill veta mer: Om oss

Större delen av klubbfolket framför klubbens lastbil Rulltårtan

Vi var tidiga med en egen hemsida, redan 2003 sjösattes vår första enkla hemsida och sedan har den utvecklats år efter år till den här som du nu är inne på. Vi finns både här och på Facebook där vi även har en rad andra sidor som handlar om klubben. Vi öppnar varje höst en ny sida inför nästa Gotland Grand Moppe Tour och man kan följa arbetet inför resan, få dagliga uppdateringar när vi kör resan och följa eftersnacket. I år heter den sidan GGMT 2021 av logiska skäl. Under varje GGMT så görs en film som sedan har premiär året efter då vi alltid kan se film även i fält med hjälp av filmduk och projektor, de här filmerna är först och främst avsedda för medlemmarna och deras familjer men även att visats vi olika tillfällen.

Meckstopp i Hammarbyhamnen under Nyårsrundan

Tårtan Mopedoz verkar att kunna leva vidare även in i framtiden, det är i alla fall vår vision, för även om medelåldern börjar bli hög så är vi inte villiga att slå av på verksamheten då vi gillar att vara medlemmar och att åka moppe, nu precis som när vi var 15 år….. Klubbens målsättning är och förblir, att dels bevara 30-moppens viktiga historiska bakgrund, men även att bevara TV-serien Tårtan samt att ha jäkligt kul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s