Det var en gång en moped…..

Johans moppe

Det här är en historia om en moped vars renovering blev en längre saga än beräknat. Låt oss ta allt från början. I september 1958 så köpte en lantbrukare ute på Färingsö en helt ny moped, för att kunna ta sig fram över sina marker. Den tjänstgjorde sedan på gården under några år innan en pappa till en nyss fylld 15-åring gick på jakt efter en moped till gossen. Eftersom fadern visste om att lantbrukaren hade en moped som numera stod oanvänd, så gjordes en tur dit och en tur hemåt med en Monarped i bakluckan. Sonen hade sedan glädje av mopeden under några år, men i slutet av 60-talet så blev intresset av bilar så pass stort att moppen ställdes undan bakom en lada och blev bortglömd. Här hade historien kunnat sluta om inte sonen lite på äldre dar, börjat tröttna lite på att renovera extrema veteranbilar och kommit ihåg moppen där bakom ladan. Moppen togs hem till garaget i ett skick som nästan kan räknas som oreparabelt.

Moppen blev sedan stående ytterligare ett par år innan sonen frågade sin bekanta moppetok om han trodde att den skulle gå att reparera. Nu förhöll det sig så att just den här moppetoken var medlem i Tårtan Mopedoz och hade haft sonens företag som hjälp att köpa in mopeddelar till moderata priser. Beslutet vart att klubben skulle låta renovera mopeden som ”gentjänst”. Mopeden kom till klubben och klubbens medlemmar fick i uppdrag att renovera varsin del av mopeden för att sedan sätta ihop den och ge den tillbaka till sonen. Det här var ett bra beslut, då alla kunde göra en liten del i arbetet, trodde man då….. Vad man inte hade räknat med var att alla jobbar i sin egen takt och att man ibland flyttar sina gamla meckplatser till nya lokaler. Kort sagt så kom en del saker på avvägar, hamnade på fel mopeder eller blev helt enkelt bortglömda. En av medlemmarna, som inte hade varit med från starten, tog sig an att få ihop allt och att lacka den. Lacken vart bra, men vad denne inte visste var att kraven på att allt var rätt ut i minsta detalj var viktigt för sonen, vilket det inte minst visat sig på hans egna renoveringar av helt hopplösa och udda äldre bilmärken. Så allt gick tillbaka till ruta ett och ännu en medlem som tog på sig att samla ihop allt, renoverat som orenoverat och bortkommet. Eftersom det var den här medlemmen som hade axlat projektet från början genom sin bekantskap med sonen så kände denne att det nu var dags att ta tag i saken en gång för alla. Det har då gått 10 år sedan moppen först kom till Tårtan Mopedoz. Det skulle dock ta ytterligare tre år att färdigställa Monarpeden i sitt ursprung och få tag på de delar som kommit på avdrift, ny lack, nya delar och mycket annat. Motorn hade dock blivit renoverad av en annan duktig medlem. Mitt i projektet så flyttar dessutom den här medlemmen och allt får startas upp på nytt. Söndagen den 4 april 2016 så rullades slutligen resultatet ut på gräsmattan för bilden här ovan. Det återstår då lite justering och luftburken till förgasaren, men målsättningen är att sonen ska återfå sin 15-årsmoped under våren 2016 och sen, ja sen ska Tårtan Mopedoz medlemmar bara renovera sina egna mopeder!

2 tankar på “Det var en gång en moped…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s